De oplossing

Als iemand een vervelende emotie voelt en aan jou laat zien, zoals bijvoorbeeld boosheid of verdriet, wil je dit waarschijnlijk oplossen voor die persoon. Liefst zo snel mogelijk. Je wilt hem wijzen op waar zijn probleem ligt of zeggen dat hij het anders moet doen. Dit doe je vanuit een positieve intentie: hierdoor zal hij leren hoe het wél moet, toch…?


Nee, die aanpak werkt helaas meestal averechts. Eerder geef je hem ermee een gevoel van schaamte, zet hem voor schut of kleineert hem. Want je zegt daarmee eigenlijk: “Jij doet het fout!” Of in ieder geval is de kans groot dat het als zodanig wordt opgevat.

Hoe doe jij het?

Ga eens bij jezelf na of jij (goedbedoeld) ook op deze manier reageert op jouw dierbaren als zij zo’n emotie ervaren. Welke zin spreek jij uit?

De volgende keer dat iemand in je omgeving verdriet, pijn of boosheid ervaart, kun je het volgende eens proberen. Merk dan op wat het verschil is voor hem én jou.

Zeg niets, slik deze keer je goedbedoelde woorden in. In plaats van woorden, geef je nu bijvoorbeeld:

  • oogcontact: kijk degene aan, oprecht, om te laten weten ‘ik zie jou’ en geef eventueel een knikje.
  • knuffel: dit kan een hand op een schouder zijn of een complete omhelzing. Zorg dat je een knuffel geeft die gepast is (wordt er bij jullie bijna nooit geknuffeld dan kan een hand voldoende zijn; wordt er vaak uitbundig geknuffeld, dan is de omhelzing misschien gepast).
  • zucht: maak contact met hem, bijvoorbeeld oogcontact of een geruststellende hand op de schouder of knie, en zucht. Adem heel diep in, hou even vast en adem dan langzaam weer uit. Hiermee laat je weten dat het oké is en dat je er bent.
  • luister: begint degene te praten? Luister dan. Houd je mening voor je, maar reageer alleen met ‘hm hm’ of ‘ja’/ ‘nee’, om hem te laten weten dat je nog luistert. Als hij uit zichzelf begint te praten, is dat omdat hij er zelf behoefte aan heeft.

Misschien vind je dit ook interessant: