Ik doe er niet toe

Denk jij dat weleens over jezelf?

Verslaving gaat gepaard met verwaarlozing. Dat klinkt misschien hard, maar het is wel de realiteit. Naarmate de ziekte verergert, wordt die steeds belangrijker in het leven van de verslaafde. Verslaving is zijn nieuwe beste vriend, dus die komt steeds meer op nummer 1. Dat was ‘vroeger’ jouw plekje… Maar de verslaafde heeft steeds minder oog voor jou en wordt steeds onaardiger tegen je.


Je begint je behoorlijk waardeloos te voelen. En dat is wel logisch, want je wórdt ook verwaarloosd. De relatie die jullie hadden, of je nou partner, moeder, vriendin, kind of zus bent, is niet meer wat die was. Er is geen aandacht meer voor jou en daar kun je je erg onzeker door gaan voelen. Dit kan zelfs extreme vormen aannemen, vaak ligt er dan meer aan ten grondslag.

Dit kun jij zelf doen

Maar er is ook goed nieuws: jij kunt zelf iets doen aan het effect dat de ziekte op jou heeft. Je hoeft er niet per se zo onzeker door te worden.
Gebeurt dit wel? Dan is het aan jou om te gaan onderzoeken hoe het kan dat je gevoel van eigenwaarde verkleind wordt door zijn gedrag. Waarom kan een ander daar invloed op hebben, het is jóuw gevoel toch?
Ik gebruik de termen ‘zelfwaarde’ en ‘anderwaarde’ om uit te leggen hoe dit zo kan. Zelfwaarde is wat jíj zelf voelt over jezelf, jij beïnvloedt het en dit gevoel komt van binnenuit. Anderwaarde is als je jouw ‘waarde’ af laat hangen van hoe anderen met je omgaan.

Wie bepaalt jouw waarde? 💖 Jijzelf? Of anderen?

Neem contact met me op als je hier meer informatie over wilt.

Misschien vind je dit ook interessant: