(Geen) geld

Een verslaving kan veel geld kosten. Héél veel geld… Denk aan de drank of drugs die gekocht ‘moet’ worden, of games, betaalde seks (prostitutie, telefoon, websites), het geld wat naar gokken gaat, of bedenk je eens wat voor bedragen er naar een koopverslaving kunnen gaan. Bij alle verslavingen kunnen de kosten en dus ook (de kans op) schulden heel hoog oplopen.

Wanneer de verslaafde dit geld zelf niet meer kan opbrengen, zit de kans erin dat ie geld van jou wil gaan lenen. Want helaas, geld op betekent niet dat ie dan maar stopt met kopen. Het betekent dat hij andere manieren gaat zoeken om aan geld te komen. Geld ‘lenen’ van de omgeving wordt dan vaak geprobeerd.

Natuurlijk zal hij als hij bij je aanklopt niet eerlijk vertellen waar dat geld aan op gaat, maar komt hij met een smoes. Jij gaat hem geen geld geven voor drugs/alcohol/…, dat weet hij best. Dus zal hij een plausibele reden verzinnen waarmee jij hem tóch geld zult geven of lenen. Let op hoor. De redenen die verzonnen worden kunnen heel aannemelijk klinken. Er is iets stuk gegaan in huis, nét nadat er ook al grote rekeningen voor energie/belasting/wat dan ook betaald zijn, wat een pech, dat begrijp je toch wel? Of deze maand was een pechmaand, want echt alles kwam samen, zodra het salaris binnen is betaalt hij het je terug. Ach kom, je vertrouwt hem toch wel? Je bent zijn partner/beste vriendin/moeder/zus, hij zou het ook voor jou doen als je het nodig had, toch? Echt, het is eenmalig.

Trap er niet in. Zeker als je al weet dat hij verslaafd is, kun je hem beter echt geen geld lenen of geven. Weet je niet van een verslaving af, maar valt het je op dat iemand er al een paar keer om gevraagd heeft? Bij jou of bij anderen? Pas ook dan goed op. Geef geen geld (meer), maar ga het gesprek aan. Vertel hem dat er instanties en vrijwilligersorganisaties zijn die hem kunnen helpen bij geldproblemen, maar dat jij jouw geld niet meer uitleent. Heb je hem eerder wel geld geleend? Heb je dit netjes teruggekregen zoals beloofd? Zo niet, wijs hem hier dan ook op en zeg wat je van hem verwacht. Laat hem de feiten zien en stel jouw grenzen duidelijk.

Hulp of advies nodig in jouw situatie? Neem gratis contact met mij op.

Misschien vind je dit ook interessant: