Een kleine stap is ook een stap

Als naaste van een verslaafde maak je je regelmatig zorgen, je vertrouwen is beschadigd door wat er tot nu toe gebeurd is en je zit, zeker als het herstel van de verslaafde pas begonnen is, vol met allerlei emoties die vanalles met je doen. Door deze factoren kan het soms behoorlijk uitdagend te zijn om de positieve dingen te herkennen die er gebeuren tijdens het herstel.

Al deze factoren maken het herstelproces extra complex, voor jullie allebei. Dit is normaal, je beeld is vertroebeld en vervormd door alles wat er gebeurd is of nu nog gebeurt. Het zorgt ervoor dat je vooral blijft zien wat er níet goed gaat. Je brein is altijd op zoek naar bevestiging van dat waar jij in ‘gelooft’. Terwijl dat nu juist is wat je eigenlijk niet zou willen en niet zou moeten opzoeken. Je wilt juist de goede dingen zien, maar durft dit vaak (nog) niet.

Voor de verslaafde zou het fijn zijn als hij aanmoediging krijgt en weer vertrouwen mag voelen (of op zijn minst géén afwijzing). Het kan hem flink helpen in zijn herstelproces. Voor jouw eigen herstel is het ook belangrijk dat je kunt zien dat hij nieuwe stappen zet en probeert, zodat ook jij weer vertrouwen mag gaan voelen. In nieuwe dingen mag gaan geloven.

Probeer daarom heel bewust je focus te leggen op de dingen die je goed ziet gaan. Dit vergt oefening.
Zelfs de kleinste positiviteitjes verdienen het om gezien én benoemd te worden! Kleine stapjes zijn ook stappen. 

💡 Je kunt bijvoorbeeld je waardering uitspreken als je merkt dat hij zich aan een gemaakte afspraak houdt. Zelfs al vind je eigenlijk dat dit vanzelfsprekend zou moeten zijn, benoem het toch! Geef een compliment: “Ik zie dat je je aan onze afspraak houdt en dat vind ik erg fijn”.

 💡 Of als je ziet dat hij zichzelf verzorgd heeft vanmorgen; bijvoorbeeld mooie kleding aan heeft, haren in de gel, of zijn baard geschoren.. Benoem dat dit jou opvalt en spreek je waardering uit: “Je ziet er goed uit vanmorgen”.

Jullie zullen je er allebei fijner door voelen en allebei jullie herstel zal erdoor beter gaan. Wanneer je dit volhoudt, zul je merken dat het effect ervan steeds groter wordt. Verslaving is een familieziekte. Herstellen werkt beter als je samenwerkt. Ieder tijdens zijn eigen proces. En dit zijn van die kleine stapjes die jíj kunt zetten 👍.

Misschien vind je dit ook interessant: