Wanneer is iemand verslaafd?
Er zijn veel factoren die invloed hebben op of iemand verslaafd kan raken. Je kunt niet van tevoren al voorspellen of iemand verslaafd zal raken in zijn latere leven. Iedereen reageert anders op situaties die zich voordoen in iemands leven. En zelfs als iemand wel reageert op een manier die een symptoom van (latere) verslaving kan zijn, wil dat niet meteen zeggen dat die persoon dan ook werkelijk verslaafd is of zal raken. Veel meer gaat het erom hoe diegene dan met dat gedrag omgaat en hoe het gedrag zich verder ontwikkelt. Velen van ons zijn toch wel eens zo’n leuk spel tegengekomen wat je avonden na elkaar bleef spelen. Of flink doorgezakt met uitgaan, waardoor je ‘s ochtends met vraagtekens wakker werd. Als dit van tijdelijke aard is, meer uitzondering dan regelmaat is, dan hoeft er niet meteen iets ernstigs aan de hand te zijn. Bij regelmaat trouwens ook niet per se, maar houd het in de gaten.
Wanneer je dan wel van verslaving spreekt? Er zou sprake van verslaving kunnen zijn als iemand:
- Niet meer zonder een middel of handeling kan, lichamelijk of psychisch.
- Steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect (plezier, rust, spanning, enz) te bereiken.
- Meer dan de helft van de dag bezig is met het verslavende middel of gedrag: door erover te denken, het te verkrijgen/tot stand te brengen of daadwerkelijk te gebruiken/doen.
- Ontwenningsverschijnselen krijgt als hij niet gebruikt. Dit kunnen lichamelijke of geestelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen, onrustig zijn of in paniek raken op momenten dat hij niet met de verslaving bezig kan zijn.
Let op: de diagnose verslaving mag alleen gesteld worden door een bevoegde arts. Ga bij twijfel dus altijd naar bijvoorbeeld je huisarts.
Wist je dat je ook bij de huisarts terecht kunt als je je zorgen maakt om iemand anders? Het is verstandig om jouw zorgen te uiten. De kans is aanwezig dat de huisarts aan zal geven dat die niets kan doen op dat moment, maar je kunt vragen om een notitie te maken, zodat op een later moment wel nog zichtbaar is dat jij met je zorgen daar was. Het kan ooit van pas komen.
Je zorgen delen
Wil je wel je zorgen met iemand delen, maar liever niet meteen bij ‘een instantie’? Maak dan gebruik van een gratis sessie met mij. Als lotgenoot en ervaringsdeskundige kan ik op een prettige manier naar jou luisteren en je ook wat tips meegeven die je kunnen helpen in jouw situatie. Wees welkom!
Gewoon een patroon
Gewoon een patroon Als mens hebben we allemaal patronen. Het zijn de dingen die je elke keer op een bepaalde...
Lees verderDe oplossing
De oplossing Als iemand een vervelende emotie voelt en aan jou laat zien, zoals bijvoorbeeld boosheid of verdriet, wil je...
Lees verder(Geen) geld
(Geen) geld Een verslaving kan veel geld kosten. Héél veel geld… Denk aan de drank of drugs die gekocht ‘moet’...
Lees verderReinheid, Rust en Regelmaat
Reinheid, Rust en Regelmaat Ik denk dat elke ouder de 3 ‘R-en’ wel kent. Ze komen vaak voorbij in opvoedadviezen....
Lees verderEnergiepiek
Energiepiek Ik ga je een trucje leren. Het is ieziepiezie en kan op veel momenten van pas komen. Vooral als...
Lees verderIk doe er niet toe
Ik doe er niet toe Denk jij dat weleens over jezelf?Verslaving gaat gepaard met verwaarlozing. Dat klinkt misschien hard, maar...
Lees verder