Vertrouwen 2

Nog even over dat vertrouwen. Of ja, het gebrek eraan. En de mensen die er wat van vinden.
Er was dus dat paard van de afgelopen keer (hier lees je waar ik het over heb), en er is nog iets wat maakt dat jij je vertrouwen niet zomaar 1-2-3 terugvindt…

Je brein

Je brein steekt namelijk zó in elkaar dat het altijd op zoek zal gaan naar de gemakkelijkste weg; dus het liefst de bekende weg. In dit geval: ‘geen vertrouwen’ of ‘wantrouwen’. Dat is inmiddels namelijk een strak geasfalteerde snelweg mét bewegwijzering geworden in jouw brein. Je bent er zo vaak overheen gegaan… Het is vrij gemakkelijk om snel bewijzen te vinden voor het wantrouwen, je brein is daar intussen op ingericht.

Nu wordt er ineens van jou met je brein verlangd dat je op zoek gaat naar iets nieuws in deze situatie: ‘(wel) vertrouwen’. Je voelt behoorlijk wat weerstand om van die gladde snelweg af te gaan, om dat nieuwe, onbelopen, hobbelige zandpaadje in te slaan. Best logisch. Zie er maar eens door te komen, zo’n begroeid paadje met al dat gehobbel, op zoek naar vertrouwen! Pas wanneer het jou meerdere keren gelukt is om dat nieuwe paadje in te slaan en te volgen, wordt het gladder. Geleidelijk aan wordt het een pad. Het wordt langzaam breder, er past op een gegeven moment ook wel een paard over dat pad. Blijven opletten, paarden zijn snel 😮.

Blijft het goed gaan en krijg je (steeds vaker) bevestiging dat de weg van ‘vertrouwen’ oké is, dan zal het pad een stoepje worden, een weggetje en uiteindelijk jouw nieuwe snelweg. De ‘oude’ snelweg zal op den duur vervallen raken, doordat je die nauwelijks meer gebruikt. Maar dat proces van verval duurt lang bij asfalt… Het blijft nog lang verleidelijk om er toch weer op te gaan, de bekende weg. Of dit je overkomt, heeft ook alles te maken met wat er nu en straks gebeurt. Wat er ook gebeurt, het is oké als je toch weer even die oude bekende weg op gaat. Herinneringen blijven. Je kunt niet in de toekomst kijken.

Laat dus die mensen maar praten. Jij weet hoe het zit. Ik heb het even opgezocht: er zijn zo’n 8.000 stratenmakers in Nederland. De kans is klein dat net jíj er daar één van bent 😉.

Misschien vind je dit ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *